Važnost kalcija u održavanju zdravlja

22. ožujka 2017.
Važnosti kalcija u održavanju zdravlja.

Kalcij i njegova uloga u ljudskom tijelu

 • Održava kosti snažnima
 • Podržava normalan rad mišića
 • Presudan je za zdrave zube
 • Doprinosi energičnosti metabolizma
 • Potpomaže provođenje živčanih impulsa
 • Održava normalan rad probavnih enzima
 • Doprinosi normalnom zgrušavanju krvi
 • Ima značajnu ulogu u diobi stanica i njihovoj specijalizaciji
Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Čini 1.5 - 2.0 % tjelesne težine i poznat je kao ključni biološki element.

Kalcij Hidroksiapatit

 • TIENS sa svojim kalcijem pruža jedinstven oblik kalcij hidroksiapatit
 • Kalcij hidroksiapatit se dobiva enzimskom hidrolizom iz sveukupnih kostiju mladog goveda.
 • Jedinstvena enzimski obogaćena formula kalcija u prahu ima veliku sposobnost apsorpcije.

Kalcij je kemijski element bitan za život. On je odgovoran za mnoge funkcije u našem tijelu, na primjer, uključen je u metabolizam i zgrušavanje krvi. Također ima anti-upalna i antialergijska svojstva te osigurava pravilan rad živčanog sustava. Iznad svega, kalcij je neophodan sastavni dio za kosti i zube. Što više ovog elementa je naše tijelo dobivalo u djetinjstvu i adolescenciji, veća je vjerojatnost da ćemo imati jače, tzv. vršne koštane mase, što se postiže otprilike oko 30 godina starosti. Između dobi od 30 i 50 godina količina kalcija je stabilna, a zatim se počinje smanjivati. Međutim, taj proces može početi i ranije, jer oko 99% kalcija se nalazi u kostima, a samo 1% u tkivu. Tijelo samo pokušava zadržati odgovarajuće razine kalcija. Međutim, kada je unos kalcija neadekvatan, kalcij se počinje otpuštat iz kostiju. To znači dekalcifikacija kostiju i time se povećava osjetljivost na ozljede i mogućnost osteoporoze. Nedostatak kalcija također dovodi do rahitisa ili kvarenja zuba. To također utječe na raspoloženje, jer može povećati nervozu, razdražljivost, te uzrokovati nesanicu. Odrastao čovjek traži oko 1.000 mg kalcija dnevno. Međutim, potražnja za kalcijem varira s dobi i također ovisi o spolu. Djeca i adolescenti tijekom intenzivnog rasta, trudnice i dojilje, kao i žene u menopauzi i stariji ljudi trebaju više kalcija. U međuvremenu, s hranom unosimo oko 400 mg kalcija dnevno, uglavnom u mlijeku, siru, jogurtu i ostalim mliječnim proizvodima. Također, ribe su bogat izvor kalcija. Osim toga, apsorpcija kalcija može se smanjiti konzumacijom previše čaj, kave, alkohola, te konzumiranjem komponenti mnogih proizvoda, npr. fitinske kiseline sadržane u žitaricama i mahunarkama. Prehrana bogata šećerom i mastima smanjuje apsorpciju kalcija. U slučaju opasnosti od nedostatka kalcija, uz pravilnu prehranu, potrebno je uvesti i dodatke prehrani. TIENS je stvorio niz dodataka s kalcijem, prilagođenih različitim potrebama našeg tijela. Kalcij u prahu je univerzalni proizvod koji sadrži kalcij i niz vitamina. Svaki od TIENS dodataka s kalcijem sadrži organski ionizirani kalcij koji se dobro apsorbira u tijelu (oko 95%).


Sastav

Priprema sadrži lako apsorbirajuće, ionizirane spojeve kalcija izvedene iz telećih kostiju. Podsjetimo da se kalcij prirodno nalazi u ionskom obliku. Nakon ulaska u tijelo, poprima molekularni oblik (netopiva kalcijeva sol). Takva molekula ne može ući u stanicu, jer samo ion može proći kroz staničnu membranu. Dakle, bolje je koristiti dodatke koji sadrže ionizirani kalcija, a ne kalcijev karbonat (iz kamenica, na primjer), koji je manje probavljiv i može neutralizirati želučane sokove. Vitamini pomažu tijelu apsorbirati kalcij, stoga su prisutni u pripremi. Vitamin D regulira homeostazu kalcija i fosfata u tijelu, što znači da količina kalcija i fosfora, apsorbiranih u crijevima iz hrane u krvotok, ovisi u velikoj mjeri o ovom vitamina. Nedostatak vitamina D smanjuje apsorpciju kalcija, čak i kada je prehrana bogata ovim mikro-elementom. To može konačno dovesti do demineralizacije kostiju. Osim toga, vitamin D regulira metabolizam i funkcije tjelesnih prirodnih obrambenih mehanizama, stoga njegov nedostatak povećava rizik od infekcije. Nasuprot tome, vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, a ima značajan utjecaj na metabolizam kalcija i pravilnu kalcifikaciju kostiju. Dodatni sastojak sadržan u proizvodu Vitamin C je snažan antioksidans, štiti od slobodnih radikala. Osim toga, ubrzava metabolizam lipida, te je neophodan za sintezu kolagena. Također osigurava pravilan razvoj hrskavice, kostiju, zubi i čuva stijenke kapilara u zdravom stanju. Još jedan snažan antioksidans je vitamin E. Osim antioksidativnog svojstva, inhibira oksidaciju tzv. lošeg kolesterola (LDL) što sprječavava formiranje aterosklerotskog plaka. Također sprečava stvaranje ugrušaka unutar krvnih žila. Ova TIENS preparat također sadrži vitamin A, snažan antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale odgovorne za starenje. Ovaj vitamin stimulira proizvodnju kolagena, koji sprečava gubitak čvrstoće kože, te ubrzava metabolizam stanica. Vitamin A također je poznat da utječe na prilagodbu naših očiju na mrak. Njegov nedostatak može uzrokovati zadebljanje rožnice, transparentni prednji dio oka. S druge strane, za skupinu B vitamina se zna da utječe na metabolizam i pravilno funkcioniranje probavnog i živčanog sustava. Štoviše, oni su neophodni za održavanje zdrave kose, kože i noktiju.


Djelovanje

Sastojci proizvoda pokazuju širok spektar djelovanja:

 • Kalcij, vitamin D i K - pomažu u održavanju odgovarajuće razine kalcija u tijelu, koji jača kosti, sprečava osteoporozu i pozitivno utječe na stanje zubi
 • Kalcij, vitamin D - imaju blagotvoran učinak na funkciju mišića
 • Kalcij i vitamina K - osiguravaju pravilno zgrušavanje krvi
 • Kalcij ublažava simptome alergije,
 • Kalcij podržava pravilan rad živčanog sustava
 • Vitamina E, A, C - održavaju kožu, kosu i nokte u zdravom stanju i usporavaju starenje
 • Vitamin D - poboljšava prirodne tjelesne obrambene mehanizme.